8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dnia 13 listopada w grupie Sówek odbył się dzień zdrowego jedzenia. Dzieci zapoznały się z najnowszą piramidą żywienia, dowiedziały się, co jeść, aby być zdrowym oraz uczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia. Przedszkolaki zgodnie uznały, że zdrowe jedzenie, częste picie wody, odpoczynek i ćwiczenia to podstawa. Wspólnie wykonaliśmy koktail bananowy. Dzieci przygotowały wspólnie z rodzicami w domu zdrowe przekąski m.in zdrowe orzechowe batony, ciasteczka z płatków owsianych, szaszłyki warzywne, tortile, placuszki bananowe, babeczki marchewkowe, koktail owocowy itp. Wszystko było pyszne! Serdecznie dziękujemy i zapraszamy do krótkiej foto-relacji.
Dzień zdrowego odżywiania w grupie Sówek